Nee
Ja
            

Japan leert G20 landen over crypto

Japan staat bekend als een land met een voorsprong wat betreft techniek. Het weet veel over cryptocurrency en wil deze expertise maar al te graag delen met de rest van de wereld.

Japan staat bekend als een land met een voorsprong wat betreft techniek. Het weet veel over cryptocurrency en wil deze expertise maar al te graag delen met de rest van de wereld.

Crypto als legale betaling

Cryptocurrency wordt in Japan al sinds april 2017 geaccepteerd als legale betaalmethode. Nu wil het land ook dat andere landen het licht zien. G20 landen, om precies te zijn. Daarom maakte Japan een handboek. In dit handboek staan “richtlijnen die elk G20 land kan gebruiken voor de regulatie, maatregelen om de uitstroom van virtuele valuta te voorkomen”.

Internationale regels

De Japanse nieuwsoutlet Sankeibiz zei er afgelopen maandag het volgende over: “Er worden Internationale regels ontwikkeld om geldwitwasserij en het financieren van terrorisme te voorkomen, door beperkingen op virtuele valuta te leggen”. Regels die de klanten beschermen ontbreken nu nog teveel. “Het is de eerste keer dat bepaalde ideeën internationaal worden gedeeld”, aldus Sankeibiz.

Er worden Internationale regels ontwikkeld om geldwitwasserij en het financieren van terrorisme te voorkomen. Het is de eerste keer dat bepaalde ideeën internationaal worden gedeeld.

- Sankeibiz, Japanse nieuws outlet

Een handleiding voor iedereen

“Omdat het moeilijk is gemeenschappelijke regels vast te stellen, hebben wij (Japan) besloten een handleiding samen te stellen in een vorm die bij elk land past”, aldus Japan. De handleiding zou zich voornamelijk richten op de belangrijkste regelgevingsgebieden. Denk aan: maatregelen om de fondsen van de klanten te kunnen beschermen, maatregelen tegen cyberaanvallen en manieren om informatie aan klanten te verstrekken.

Omdat het moeilijk is gemeenschappelijke regels vast te stellen, hebben wij besloten een handleiding samen te stellen in een vorm die bij elk land past.

- Japan

Coincheck en Zaif

De toenadering van Japan is niet geheel onverwachts. Het land van de opkomende zon heeft het afgelopen jaar twee van haar exchanges gehackt zien worden. Coincheck, in januari en Zaif in september. Na dit verontrustende nieuws verhoogde de Financial Services Agency (FSA) het toezicht. Er kwamen meer inspecties en er werden werkgroepen opgericht om samen naar maatregelen voor de crypto industrie te zoeken.

Eerder deze maand publiceerde de FSA een handleiding waarmee financiële instituties verdachte cryptocurrency transacties kunnen identificeren en rapporteren. Dit alles in lijn met Artikel 8 van de ‘Act on Prevention of Transfer of Criminal Proceeds’. De FSA waarschuwde voor transacties van twijfelachtige accounts. Nepnamen, of namen die fictief lijken. Er moet ook een lichtje gaan branden bij klanten met een groot aantal accounts. Vooral onder verschillende namen. Als laatste is het belangrijk te letten op ‘anonimiseringstechnologie’. Accounts kunnen hetzelfde IP-adres hebben en lijken op binnenlandse accounts, maar eigenlijk buitenlandse IP-adressen hebben. Het is vaak lastig deze adressen te tracken.

Bronnen

  • com
  • Afbeelding: CNBC