Nee
Ja
            

JPMorgan wil verder met blockchain

Na de beruchte JPM Coin wil kredietverstrekker JPMorgan Chase de wereld van blockchain technologie nog meer gaan verkennen.

Na de beruchte JPM Coin wil kredietverstrekker JPMorgan Chase de wereld van blockchain technologie nog meer gaan verkennen.

JPM Coin

Zegt de naam JPMorgan Chase je nog iets? Over deze investeringsgigant in de bankenwereld schreef About-Crypto al eerder. In februari kondigde JPMorgan aan hun eigen JPM Coin te willen lanceren. Dit was groot nieuws. JPM zou hiermee de eerste grote Amerikaanse financiële instelling worden met een eigen cryptocurrency. Niet iedereen was enthousiast. Velen reageerden kritisch en negatief op de aankondiging.

Uitbreiding blockchainprojecten

De kredietverstrekker denkt aan de toekomst. JPMorgan Chase wil het aantal blockchainprojecten vermeerderen. De projecten moeten uiteindelijk de concurrentie met betaalbedrijven zoals TransferWise en Ripple af kunnen weren.  

Interbank Information Network

JPMorgan’s Interbank Information Network (IIN) is partner van zowel de ANZ bank uit Australië als de Royal Bank of Canada. De bankenorganisatie stelt momenteel meer dan 220 bankleden in staat betalingen aan te pakken. Specifieker: betalingen waar iets mee mis is. Transacties kunnen bijvoorbeeld fouten bevatten of onnodig opgehouden worden tijdens het proces. Normaal gesproken nemen deze problemen weken in beslag en worden er meerdere banken bij betrokken.

IIN is gebouwd op Quorum, een op Ethereum gebaseerd blockchainnetwerk dat de bank in 2016 onthulde. Ditzelfde platform is overigens ook de onderliggende technologie van de veelbesproken JPM Coin.

Volgens John Hunter is het IIN druk bezig zichtzelf te ontwikkelen. “IIN kijkt naar de mogelijkheid meer te doen op het moment van afrekenen”, aldus het hoofd van ‘global clearing’ bij JPM.

IIN kijkt naar de mogelijkheid meer te doen op het moment van afrekenen.

- John Hunter, hoofd global clearing JPMorgan

Het derde kwartaal

JPMorgan is bezig met de integratie van een functie die het mogelijk maakt een transactie te versturen naar een geldig account. Real-time. Voorheen kon een fout in accountnummer, sorteercode of een ander detail, ervoor zorgen dat de betaling dagen na verzending alsnog geweigerd zou worden. “5 tot 20 procent van de betalingen mislukt”, aldus Hunter. Het systeem, dat zich richt op zowel nationale als internationale betalingen, zal in het derde kwartaal van dit jaar live gaan. In de tussentijd is JPMorgan bezig met het opzetten van een test-sandbox. Eveneens met Q3 als deadline. De sandbox maakt het mogelijk voor fintech startups om de IIN te kunnen gebruiken en uiteindelijke toepassingen te kunnen ontwikkelen en starten.  

5 tot 20 procent van de betalingen mislukt.

- Hunter

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: Wired