Nee
Ja
            

Blockchain techniek toegepast op handelsregister in Malta

Het handelsregister in Malta wordt uitgevoerd op een blockchain-powered systeem.

Het handelsregister in Malta wordt uitgevoerd op een blockchain-powered systeem.

Nieuw register

Het register van bedrijven is een openbaar register met officiële informatie en documentatie over nieuwe en bestaande bedrijven. De agency sloot zich af van de Malta Financial Services Authority (MFSA) en vestigde zich eind vorig jaar als een afzonderlijke eenheid. Volgens Malta Independent zal de nieuwe agency worden uitgevoerd op basis van een blockchain gebaseerd systeem.

De oprichting van een op zichzelf staande agency heeft als doel de interne beheersstructuur van het register te versterken. Staatssecretaris van de Financiële Diensten, Digitale economie en Innovatie Silvio Schembri zei het volgende:

Door een uitgebreide investering in IT zal het register van bedrijven efficiënter zijn en onnodige bureaucratische procedures verminderen. Het wordt beheerd door een systeem dat alle processen die door het register van bedrijven worden uitgevoerd, zal afhandelen. Het nieuwe systeem zal het mogelijk maken om nieuwe diensten aan te bieden die met het huidige systeem niet worden aangeboden, waardoor de agency de eerste ter wereld is die op een blockchain gebaseerd systeem wordt uitgevoerd.

Europeese Unie

Afgelopen december hebben zeven lidstaten van de zuidelijke Europese Unie, waaronder Malta, een verklaring uitgegeven waarin het gebruik van DLT in de regio wordt gepromoot. Het document noemt namelijk ‘onderwijs, transport, mobiliteit, scheepsvaart, kadaster, douane, bedrijfsregistratie en gezondheidszorg’ als diensten die met de technologie worden verbeterd.

Later in januari oordeelde een missie van het Internationaal Montair Fonds dat de groei van blockchain op Malta aanzienlijke risico’s had gecreëerd voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering in de economie van het land. In de aanbevelingen zei het IMF dat de autoriteiten meer sancties zouden moeten toepassen en hun inzicht in mogelijke risico’s in inbreuken op de regelgeving zouden moeten aanscherpen.

Ook de president van Malta is positief over het nieuws van blockchain en Malta. Het is een potentieel om ‘decennia oude problemen’ op te lossen. Het lanceert zich nu als ‘blockchain eiland’.

Bronnen

  • Cointelegraph 
  • BitcoinNews