Nee
Ja
            

Manipuleren trade bots de cryptomarkt?

Mensen domineren de crypto markt niet langer. Trade bots doen dat nu. Ver ontwikkelde computers kunnen niet alleen trends herkennen, maar ook actie ondernemen. Is dit zo positief als het klinkt?

Mensen domineren de crypto markt niet langer. Trade bots doen dat nu. Ver ontwikkelde computers kunnen niet alleen trends herkennen, maar ook actie ondernemen. Is dit zo positief als het klinkt?

Wat is een trade bot?

Een trade bot is, zoals de naam al impliceert, een robot die handelt. Trade bots kunnen niet alleen aandelen kopen, maar ook verkopen. De ingewikkelde wiskundige achterliggende formules die de computerprogramma’s aandrijven herkennen transacties automatisch en voeren ze ook nog eens door. Het enige wat jij hoeft te doen, is het instellen van de boven- en/of ondergrens. Zo eenvoudig is het. Ideaal toch?

Toch niet zo eerlijk en transparant

Een eerlijk en vooral transparant ecocysteem voor cryptocurrencies, dat was de belofte. Het moest een unieke markt worden die zich zou onderscheiden van de traditionele financiële markt. Door een snelgroeiend aantal trading bots op de DEX’en lijkt deze droom een beetje in duigen te vallen. Waar sommigen lovend zijn over de trade bots, spreken anderen juist van marktmanipulatie. Hoe zit dat dan eigenlijk?

Focus op foute informatie

Een paper genaamd 'Flash Boys 2.0: Frontrunning, Transaction Reordering, and Consensus Instability in Decentralized Exchanges', legt uit: “Net als high-frequency traders op Wall Street maken deze bots gebruik van inefficiënties in DEXes en betalen ze hoge transactiekosten. Ze anticiperen en exploiteren de DEX-trades van gewone gebruikers”.

En nu even in begrijpelijk Nederlands. Trade bots zijn dus gefocust op assymetrie. Op informatie die niet klopt. Praktijken zoals frontrunning, waarbij informatie-asymmetrieën worden misbruikt door diegenen die toegang hebben tot gebruikersinformatie, bestaan niet alleen in traditionele exchanges. Ook bij een DEX komt dit voor. Trade bots gaan hier graag mee aan de slag.

Profiteren van typefouten

Een techniek die zij gebruiken om orders en annuleringen van gebruikers te omzeilen, heeft te maken met typo’s. Typefouten. Op de Ethereum blockchain, bijvoorbeeld, zijn er trade bots die er met de buit vandoor gaan als er typefouten door gebruikers gemaakt zijn. Dit leidt natuurlijk tot grote frustratie bij de gebruikers. Ze smeekten de arbitrage de cryptocurrencies, die per vergissing verzonden waren, terug te sturen. Zonder succes.

De paper auteurs verwijten het probleem aan foutieve exchange designs. Ze benadrukken het belang van een zorgvuldig overwogen en geformaliseerde garantie voor decentrale exchanges.

Bronnen

  • CBS
  • CCN
  • Afbeelding: JNS - ISRASWISS