Nee
Ja
            

New York cryptocurrency taskforce wil BitLicense elimineren

Een speciaal opgericht team van cryptodeskundigen en -belangstellenden gaat de strijd aan met BitLicense in de hoop een betere virtuele handelsomgeving te creëren.

Een speciaal opgericht team van cryptodeskundigen en -belangstellenden gaat de strijd aan met BitLicense in de hoop een betere virtuele handelsomgeving te creëren.

Studie naar het definiëren, reguleren en gebruiken van cryptocurrencies

Op 2 januari kondigde Clyde Vanel, parlementslid en voorzitter van de Subcommissie voor Internet en Nieuwe Technologie, aan een taskforce voor crypto op te richten. Een team van experts en geïnteresseerden uit verschillende technologische beroepsvelden, gaat zich bezighouden met het bestuderen, definiëren, reguleren en gebruiken van cryptocurrencies. Want hoewel New York het kloppende financiële hart van de Verenigde Staten is, staat Fintech (een samentrekking van financiële technologie) nog enigszins in de kinderschoenen. “Ons doel is dat New York ook leidend wordt op het gebied van goed functionerende fintech regulering”, aldus Vanel.

Wetgevers ondersteunen de taskforce

Wetgevers die graag de huidige regelgeving, BitLicense genaamd, zien verdwijnen, ondersteunen de taskforce. Eén van hen is Ron Kim. Hij kondigde in maart 2018 aan dat hij BitLicense wil elimineren, licentiekosten wil verbieden en fintech startups wil promoten. BitLicense rekent licentiekosten vanaf 5.000 dollar. Ook raadslid Ed Ra vindt dat New York goed moet nadenken over haar consumentenbescherming en een omgeving moet creëren die rijp is voor investeringen en innovatie. “Het bijeenroepen van deskundigen en belanghebbenden is een goede stap voorwaarts.”

The Digital Currency Study Bill

Het idee voor een speciaal team werd al in november 2017 geopperd in een wetsvoorstel dat gouverneur Andrew Cuomoom tekende. In “The Digital Currency Study Bill”‘ werd de taskforce in het leven geroepen. Het panel wordt geacht uiterlijk 15 december 2020 te rapporteren over crypto en blockchaintechnologie.

BitLicense is een doorn in het oog van de belegger

In 2015 kwam de New York State Department of Financial Services (NYSDFS) met een wet die het handelsgedrag van crypto-beleggers aan banden legt. De “Regulations of the Superintendent of Financial Services Part 200: Virtual Currencies” werd beter bekend als BitLicense.

BitLicense, in het leven geroepen voor bedrijven, is een wet voor virtuele valuta activiteiten. De NYSDFS stelde regels op voor handelsactiviteiten waarbij de staat New York, inwoners van New York, of bedrijfseigenaren binnen New York, betrokken zijn. BitLicense bleek echter (te) gecompliceerd: na invoering van de wet zijn er slechts twaalf vergunningen goedgekeurd.

Om beleggers wat meer tegemoet te komen, richtte hoofdauteur Benjamin Lawsky de Lawsky Groep op. Deze organisatie verleent financiële adviesdiensten aan mensen en bedrijven die een BitLicense nodig hebben. Desalniettemin denken cryptobeurzen Kraken en ShapeShift erover New York te verlaten.

Bronnen

  • ETHnews
  • Wikipedia