Nee
Ja
            

Palestijnse beweging Hamas wil Bitcoins

Dat Bitcoin grenzeloos is dat was natuurlijk het hele principe. Daaruit zijn hele mooie ethische usecases komen rollen. Maar de bruikbaarheid en bereikbaarheid werkt natuurlijk ook voor terrorisme. 

Dat Bitcoin grenzeloos is dat was natuurlijk het hele principe. Daaruit zijn hele mooie ethische usecases komen rollen. Maar de bruikbaarheid en bereikbaarheid werkt natuurlijk ook voor terrorisme. 

Wereldwijde oproep

De groepering Hamas wordt door verschillende landen aangemerkt als terroristische organisatie. De Palestijnse verzetsstrijders willen een onafhankelijk Palestina en plegen daarbij wrede aanslagen op de Israëlische bevolking. Nu hebben ze al een tijdlang de leus 'support the resistance' uitgedragen waarmee ze financiering willen ophalen om zo hun activiteiten verder te kunnen uitvoeren. Eerder werd Hamas door grote investeringen uit Qatar overeind gehouden, deze geldkraan lijkt nu dicht waardoor ze op andere manieren aan geld moeten komen.

Bitcoin als redmiddel

Nu is Bitcoin natuurlijk bedoeld als middel om snel waarde over te dragen naar elk deel in de wereld. Maar dan wel in het geval dat iemand in het buitenland werkt en zijn gezin moet onderhouden waardoor een snelle transactie mogelijk is. Maar waar het goede mogelijk wordt gemaakt is het kwade helaas ook in het voordeel. Hamas wil dan ook graag financiering in Bitcoin hebben. Zo hoeven ze het geld niet via moeilijke constructies te ontvangen maar kunnen ze het direct op hun wallet krijgen. 

Niet de eerste oproep

Eerder riepen ze al op om geld over te maken door middel van Bitcoin te sturen. Deze oproep heeft een slordige 2500 dollar opgeleverd aan Bitcoinwaarde. Voornamelijk vanuit Coinbase accounts werden deze transacties verstuurd. Door dit voorval kwam Coinbase even onder vuur te liggen omdat ze geen maatregelen hadden getroffen. Het Israëlische NGO heeft aangegeven stappen te willen ondernemen tegen het platform. Of hier daadwerkelijk van een misdaad sprake is is natuurlijk lastig te zeggen. De infrastructuur van Bitcoin is er naar dat dit gewoon mogelijk is. Wel zijn de accounts nu te traceren van de donateurs waardoor juist het inrekenen van deze personen makkelijker mogelijk zal zijn. 

Bronnen

  • CCN
  • Afbeelding: CoinSpice