Nee
Ja
            

Politie VS arresteert CEO OneCoin voor miljardenscam

De CEO van OneCoin, Konstantin Ignatov, is op 6 maart gearresteerd in Los Angeles en wordt verdacht van miljardenfraude.

De CEO van OneCoin, Konstantin Ignatov, is op 6 maart gearresteerd in Los Angeles en wordt verdacht van miljardenfraude.

Grootschalige fraude

Ignatov en zijn zus, Ruja Ignatova, worden verdacht van fraude en witwassingspraktijken met hun cryptocurrency OneCoin. In een persbericht verteld het Amerikaanse Ministerie van Justitie dat de twee voor miljarden dollars investeerders hebben opgelicht.

OneCoin is in 2014 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Sofia, Bulgarije. Het project werkt als een marketingnetwerk waarmee leden commissies ontvangen voor het aantrekken van andere potentiële investeerders voor OneCoin. OneCoin heeft wereldwijd meer dan drie miljoen leden.

80 jaar

Het Ministerie van Justitie klaagt Ruja Ignatova en Konstantin Ignatov aan en worden belasten met het plegen van miljardenfraude, samenzwering voor grootschalige fraude en samenzwering om witwaspraktijken te plegen. Ignatova kan hierbij een celstraf van meer dan 80 jaar krijgen. Ignatov en zijn medeplichtige Mark S. Scott kunnen beide een celstraf van 20 jaar krijgen.

De Amerikaanse advocaat van Manhattan Geoffrey S. Berman gaf als reactie op de aanklacht dat de broer en zus Ignatov een miljardenbedrijf hebben opgezet dat volledig draait op leugens en bedrog. De twee zouden volgens hem een grootschalig piramidesysteem op hebben gezet waar beleggers grote rendementen werden beloofd maar hun geld nooit meer terug zagen.

2 miljard winst

OneCoin heeft volgens de VS tussen het vierde kwartaal van 2014 en het derde kwartaal van 2016 ongeveer 3,4 miljard euro omzet en 2,2 miljard euro winst gemaakt.

Van 2014 tot October 2017 was Ruja Ignatova de CEO van OneCoin. Kort daarna nam haar broer Konstantin het over en bleef Ruja actief op de achtergrond van het bedrijf. Mark Scott, een voormalige partner van een groot advocatenkantoor in de VS, heeft Ignatova geholpen met het oplichten van beleggers en de bewijzen te verbergen.

Bronnen

  • Cointelegraph
  • US Attorney's office