Nee
Ja
            

QuadrigaCX nu wel failliet

Het kon ook haast niet anders. Na maanden van onduidelijkheid is de kogel door de kerk. De grootste crypto exchange van Canada is bankroet. QuadrigaCX zal tijdens het proces begeleid worden door Ernst & Young.

Het kon ook haast niet anders. Na maanden van onduidelijkheid is de kogel door de kerk. De grootste crypto exchange van Canada is bankroet. QuadrigaCX zal tijdens het proces begeleid worden door Ernst & Young.

Plotselinge dood van de CEO

In december 2018 overleed Gerald Cotten. Tijdens een reis in Jaipur, India, kwam de 30-jarige CEO van QuadrigaCX plotseling om het leven. Vervelend voor zijn bedrijf, maar al helemaal voor zijn klanten. Om veiligheidsredenen had Cotten besloten als enige de wachtwoorden voor de cold wallets bij te houden. Door zijn dood was de toegang tot de fondsen van alle klanten verloren. Cotten had de cold wallets zo goed verstopt, dat ze praktisch gezien onzichtbaar waren geworden. Een ronduit amateuristische zet.

28 januari

Sinds de dood van de CEO, probeerde de Canadese cryptocurrency exchange te redden wat er te redden viel. Een onbegonnen zaak. Minder dan drie maanden na het stilleggen van QuadrigaCX, wat gebeurde op 28 januari, bleek herstel van de verloren wallets onmogelijk. Quadriga Fintech Solution Corp. en haar zusterbedrijven kregen op 5 februari tijdelijk bescherming van hun schuldeisers. Al snel bleek echter dat dit totaal geen zin had.

Het faillissement

Het faillissement werd aangevraagd bij de rechter van Nova Scotia, die het vervolgens goedkeurde. Een buitengewoon vervelend resultaat voor 115.000 gebruikers, aan wie 260 miljoen dollar in cash en crypto valuta verschuldigd is.

Ernst & Young

Ernst & Young, een groot internationaal dienstverlenend bedrijf, was dé aangewezen partij om de verloren wallets te traceren en te kraken. Zonder resultaat. Door de uitstekende veiligheidsmaatregelen, had QuadrigaCX de cold wallets bijna onvindbaar gemaakt. Ernst & Young werd hierna curator en mag nu, onder de Faillisements- en Insolventiewet, documenten en getuigenverklaringen inzien. Het bedrijf publiceerde onlangs een rapport waaruit naar voren kwam dat de voormalig CEO van QuadrigaCX niet helemaal eerlijk handelde. Cotten mengde zijn privé financiën met zakelijke.

Uitspraak van de rechtbank

Tijdens de rechtzaak komt naar voren dat de uitspraak eigenlijk nog maar op één persoon echt van toepassing is: Jennifer Robertson. De weduwe van Gerald Cotten wordt verboden assets te verplaatsen, verklopen, verwijderen of overdragen. Ze krijgt echter wel toegang tot twee bankrekeningen. Puur om zichzelf financieel te kunnen onderhouden. Deze bankrekening staan onder toezicht bij Ernst & Young. Peter Wedlake, door de rechtbank aangewezen als dé persoon voor de herstructurering van QuadrigaCX, staat tijdens de rechtzaak buiten beschouwing.

De rechtbank vindt dat QuadrigaCX hoe dan ook 70 miljoen dollar aan contant geld terug moet betalen aan gebruikers. Een groot gedeelte van dit bedrag zat in bankcheques en rekeningen bij meerdere externe betalingverwerkers. Tijdens de zitting was Ernst & Young voornamelijk bezig dit geld terug te krijgen.

De volgende zitting vindt plaats op 18 april. ‘To be continued’ dus.

Bronnen

  • CBC
  • Afbeelding: Medium