Nee
Ja
            

Space Oddity: stuur een Bitcoin-bericht de ruimte in

This is ground control to major Tom. Of kan ik beter zeggen: ground control to mother earth? Tegenwoordig is het mogelijk een bericht de ruimte in te sturen. Met behulp van het Blockstream systeem kunnen satellieten berichten verzenden. Zie het als een soort update van de flessenpost. Maar dan wereldwijd én binnenkort te betalen met Bitcoin.

This is ground control to major Tom. Of kan ik beter zeggen: ground control to mother earth? Tegenwoordig is het mogelijk een bericht de ruimte in te sturen. Met behulp van het Blockstream systeem kunnen satellieten berichten verzenden. Zie het als een soort update van de flessenpost. Maar dan wereldwijd én binnenkort te betalen met Bitcoin.

Berichten verzenden met satellieten

In december kwam Blockstream met een software update die het mogelijk maakte met behulp van API (Application Programming Interface) satellieten te gebruiken om berichten te verzenden. Blockstream stelde een API ter beschikking die een bericht opneemt en vervolgens een lightning factuur terugstuurt. Om berichten te kunnen verzenden moet er namelijk in lightning betaald worden. Het lightning netwerk is een betalingsnetwerk dat bovenop Bitcoin wordt gebouwd.

De betaling is gebaseerd op de hoeveelheid data die verstuurd moet worden. Zo kost een afbeelding meer dan een simpele zin tekst. Bovendien zit er verschil in de verzendtijd.

Het doel van Blockstream

Het Blockstream project werd een aantal jaren geleden gelanceerd. Het doel? Bitcoin toegankelijk maken voor mensen zonder internettoegang. Inmiddels staat de website spacebit.live online. Hierdoor kunnen gebruikers, na het betalen van geringe transactiekosten, een bericht versturen over de hele wereld.

Wat voor berichten worden er verstuurd?

Hoewel de technologie van Blockstream zich nog in de experimentele fase bevindt, is er al een aantal berichten verstuurd. Onzinnige berichten, politiek getinte berichten, memes en zelfs gedichten gewijd aan Bitcoin en het lightning netwerk.

Twittergebruiker Grubles uploadde zelfs stukken uit zijn dagboek. “Hier ben ik dan. Ik ben gestopt met mijn werk, heb wat geld vrijgehouden om mijn eerste raspberry pi lightning node te maken en berichten via satellieten uit te zenden”, aldus Grubles. “Het is nog steeds moeilijk te bevatten dat ik een bericht over de aarde verspreid. Ik vraag me af of iemand dit leest”.

Hier ben ik dan. Ik ben gestopt met mijn werk, heb wat geld vrijgehouden om mijn eerste raspberry pi lightning node te maken en berichten via satellieten uit te zenden. Het is nog steeds moeilijk te bevatten dat ik een bericht over de aarde verspreid. Ik vraag me af of iemand dit leest

- Grubles, Twittergebruiker

Waarom zou iemand dit doen?

Een veelgestelde vraag. Is dit niet gewoonweg een reden om Bitcoin te kunnen gebruiken? “Op dit moment is het nog vaak voor de lol”, aldus MediumSqueeze, het pseudoniem van de Spacebit.live oprichter. Toch zijn er ook mensen die er potentie in zien. Zo benadrukken ontwikkelaars de mogelijkheden voor klokkenluiders, die bijvoorbeeld onethische acties van overheden of bedrijven aan de kaak willen stellen. Door een Blocksteamsatelliet te gebruiken blijf je namelijk anoniem. Berichten kunnen niet gecensureerd worden.

Op dit moment is het nog vaak voor de lol

- MediumSqueeze, oprichter Spacebit.live

Een satelliet nodig om te ontvangen

De gebruiker heeft een satellietontvanger nodig om berichten te ontvangen. In theorie kan iedereen een satelliet gebruiken. Het kost circa 100 dollar om de benodigde apparatuur aan te schaffen. Weet je niet hoe je de apparatuur moet opstellen? Luister naar de gegeven tips van Bitcoin-Core bijdrager en voormalig Blockstream CTO Greg Maxwell tijdens Bitcoin Talk.

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: Pixabay