Nee
Ja
            

Tel Aviv: proefkonijn van Israël?

Tel Aviv was niet alleen het toneel van de 64editie van het Eurovisie Songfestival, de tweede stad van Israël is eveneens een belangrijk knooppunt voor technologische innovatie. Om de economie te stimuleren wordt er nu een nieuw blockchain en cryptocurrency project in het leven geroepen.

Tel Aviv was niet alleen het toneel van de 64editie van het Eurovisie Songfestival, de tweede stad van Israël is eveneens een belangrijk knooppunt voor technologische innovatie. Om de economie te stimuleren wordt er nu een nieuw blockchain en cryptocurrency project in het leven geroepen.

Cryptocurrency en blockchain

Tijdens de finale van het songfestival zat heel Nederland vol spanning, trots en misschien vol ongeloof, te wachten op het moment dat Duncan Laurence de winst voor Nederland binnenhaalde. Het heeft 44 jaar geduurd, maar in Tel Aviv lukte het dan toch. De één na grootste stad van het land, op basis van inwoneraantal, is al jarenlang wereldwijd in de picture. Niet vanwege de zangwedstrijd, maar als belangrijk technologisch knooppunt. Begrippen als blockchain en cryptocurrency zijn al lang niet meer onbekend. Sterker nog, Israël zoekt maar al te graag naar manieren om deze technologieën in te zetten voor het stimuleren van de economie. Maar dit is lastig. Crypto munten zijn namelijk volatiel. Onderhevig aan onregelmatige prijsschommelingen. Hierdoor is het lastig ze te gebruiken als betaalmiddel. Winkeliers en handelaren daarom blijven terughoudend in het accepteren. Hier wil Israël verandering in aanbrengen. Tel Aviv is de bakermat van een veelbelovende pilot.

De crypto pilot

Om zowel winkeliers als kopers te stimuleren met virtuele valuta te betalen, is er een beloningssysteem geïntroduceerd. De zogeheten Colu app deelt beloningspunten uit aan iedereen die cryptocurrency gebruikt om aankopen te doen bij lokale handelaars. Bij besteding van circa 30 dollar, worden er 25 digitale ‘city currency units’ uitgedeeld. Te besteden bij alle winkels die bij Colu aangesloten zijn. “Op deze manier steun je lokale bedrijven, omdat mensen meer kopen van de kleine bedrijven en (een deel van) elke transactie gedoneerd wordt aan een maatschappelijk doel”, aldus Hila Oren. Een maatschappelijk doel? De CEO van de Tel Aviv Foundation legt uit dat het Colu programma het ‘Children of Music’ project van het Lev Yafo Youth Center steunt. Van elke transactie gaat er drie dollar heen.

De pilot draait al vanaf 5 mei en zal in totaal een maand lang draaien. De pilot is bovendien onderdeel van het ‘100 Resilient Cities’ programma, dat in 2013 werd opgericht door de Amerikaanse Rockefeller Foundation. Naast Tel Aviv sloten ook Belfast, Milaan, Addis Ababa en Kaapstad zich hierbij aan.

Wanneer de pilot afgerond is, zal de Israëlische stad een resultatenrapport publiceren. Vervolgens wordt er bepaald of de test succesvol genoeg was.

Op deze manier steun je lokale bedrijven, omdat mensen meer kopen van de kleine bedrijven en (een deel van) elke transactie gedoneerd wordt aan een maatschappelijk doel.

- Hila Oren, CEO Tel Aviv Foundation

Bronnen

  • Live Bitcoin News
  • Afbeelding: Chepicap