Nee
Ja
            

Venezuela wil dat VS sancties op Petro cryptocurrency intrekken

De sancties die de Verenigde Staten in maart 2018 oplegden aan Venezuela beperken de handel en zijn bovendien ‘discriminerend’, aldus Maduro en zijn regering. Daarom dient Venezuela een klacht in bij de World Trade Organization (WTO).

De sancties die de Verenigde Staten in maart 2018 oplegden aan Venezuela beperken de handel en zijn bovendien ‘discriminerend’, aldus Maduro en zijn regering. Daarom dient Venezuela een klacht in bij de World Trade Organization (WTO).

In maart 2018 ondertekende de Amerikaanse president Trump een bevel dat burgers en inwoners van zijn land verbiedt te handelen in digitale valuta verbonden aan de Venezolaanse overheid. De Amerikaanse uitvoerende macht beweerde dat president Nicolás Maduro de nationale cryptocurrency ‘petro’ ontwikkelde om andere Amerikaanse transacties te omzeilen.

Trump dreigt met economische isolatie van Venezuela

De Amerikaanse sancties van Trump zouden volgens Venezuela in strijd zijn met artikel XVII:1 van GATS, dat stelt dat geen enkel lid van de WTO financiële diensten en dienstverleners van andere landen minder gunstig mag behandelen. Maduro noemt het verbod ‘discriminerend’ en zegt dat de Verenigde Staten dwingende handelsbeperkende maatregelen opgelegd hebben om het land economisch te isoleren.

De Verenigde Staten hebben welgeteld 60 dagen om te reageren op de klacht van Venezuela. Wanneer het land niet reageert, kan Venezuela de Wereldhandelsorganisatie vragen te bemiddelen.

Cryptocurrency munt Petro uit Venezuela

Venezuela maakte tegen het einde van 2017 bekend een nationale cryptocurrency eenheid te ontwikkelen. De petromoneda, afgekort petro, werd gelanceerd op 20 februari 2018 door de Venezolaanse overheid. Sindsdien is de munt onder toeziend oog van Maduro in verschillende industrieën terecht gekomen. De petro wordt onder andere ondersteund door de oliereserves van het land.

Veel weerstand tegen cryptocurrency munt Petro

Niet alleen de Verenigde Staten, ook binnenlandse tegenstanders van de president zien de cryptomunt liever verdwijnen. Zo vroeg de Asamblea Nacional van Venezuela de petro ongrondwettelijk te verklaren. Ook moest er duidelijkheid komen over de 735 miljoen dollar die de digitale valuta volgens Maduro opgeleverd had. Bewijs voor dit bedrag, dat hij in een tweet verkondigde, is er tot dusver niet.

Bronnen

  • Wikipedia
  • Coindesk.com
  • Ethnews.com