Nee
Ja
            

Volgende Bitcoin Lightning release introduceert nieuwe anti-fraude beveiligingen

Zogenaamde Lightning-netwerk "watchtowers" - een langverwachte volgende stap voor het beveiligen van het Bitcoin netwerk - komen binnenkort.

Zogenaamde Lightning-netwerk "watchtowers" - een langverwachte volgende stap voor het beveiligen van het Bitcoin netwerk - komen binnenkort.

Hoe werkt het?

Watchtowers zijn lange tijd beschouwd als een ontbrekend stukje in bitcoin's Lightninglaag, omdat ze cruciaal zijn voor het pletten van fraude op het experimentele, niet-geketende netwerk dat bitcoin-betalingen sneller en schaalbaarder zou kunnen maken. Lightning labs lanceert in Juni versie 0.7 van de Bitcoin Lightning Network software, waarmee ook de meest complete build van een netwerk-watchtower tot nu toe.

Wanneer iemand Lightning gebruikt, is het noodzakelijk dat diegene online blijft om ervoor te zorgen dat zijn 'tegenpartij' niet probeert die fondsen te stelen. Maar dit is duidelijk een UX-nachtmerrie; Klanten hoeven hun Wells Fargo-accounts bijvoorbeeld niet elke dag te controleren om ervoor te zorgen dat ze niet worden bedrogen.

De watchtowers kijkt naar de oude status van het netwerk en vergelijkt deze met de nieuwe status. Met andere woorden, als een kwaadwillende een oude transactie probeert uit te zenden - zichzelf extra geld gevend - antwoordt de uitkijktoren door die transactie te blokkeren.

Watchtowers outsourcen deze anti-fraude functionaliteit in feite zodat gebruikers dit soort controle zelf niet hoeven te doen.

Lightning Labs’ hoofd van crypto engineering Conner Fromknecht was de drijvende kracht achter deze implementatie en gaf zelfs een lezing over de ontwerpbeslissingen (zoals hoe ze beslissingen namen om privacy te behouden) van de implementaties op een virtuele Lightning conferentie in april. Lightning Labs’ CTO Olaoluwa Osuntokun en anderen in het team hebben het afgelopen jaar ontwerpbeslissingen met hem genomen.

Het concept voor watchtowers is niet nieuw. Het werd voor het eerst voorgesteld in de oorspronkelijke whitepaper uit 2015 als oplossing om fraude te voorkomen.

Lightning labs werkt al sinds begin vorig jaar aan deze implementatie, maar wat er zal verschijnen is misschien wel de meest geavanceerde implementatie die tot nu toe is bedoeld voor gebruik in de echte wereld.

Een Watchtower runnen

Sinds de oprichting zijn er wat technologische tests geweest voor watchtowers, waaronder Lit van MIT, een open-sourceproject onder leiding van Lightning whitepaper co-auteur Tadge Dryja en Lightning Peach van Bitchain, een dienstenbedrijf voor blockchaindiensten.

Maar met de aanstaande release van LND, zal een opmerkelijk aspect zijn dat gebruikers in staat zijn om te zien wie er precies gebruik maakt van het lightning network.

Dan is er Bitcoin Lightning Wallet, die watchtowers implementeert in wat bekend staat als de "Olympus Server." Maar, merkt Osuntokun op, de watchtowercode van LND kan door iedereen worden gebruikt.

Maar niet iedereen zal zijn eigen watchtower willen runnen, vooral omdat ze veel gegevens opeten. 

Naarmate meer van deze torens tevoorschijn komen, kunnen gebruikers verbinding maken met zoveel torens dat ze er zeker van willen zijn dat ze niet slechts één toren vertrouwen om ervoor te zorgen dat hun geld veilig is. Dat gezegd hebbende, deze situatie zal misschien niet meteen gebeuren.

"We zullen waarschijnlijk ook voorbeelden zien van mensen die torens in de openbaarheid laten lopen zodat hun vrienden contact kunnen maken met zichzelf," vertelde Osuntokun.

Osuntokun verwacht dat de introductie van watchtowers zal leiden tot een "veiliger netwerk", zodat gebruikers de mogelijkheid hebben om betalingen op het netwerk te doen die voorheen niet als veilig werden beschouwd. 

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: CryptoCoinMastery