Wat is DLT? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "DLT".
Wat is DLT? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "DLT".
DLT, wat staat voor distributed ledger technology, is technologie waarbij digitale informatie in een databank opgeslagen wordt. De opgeslagen informatie wordt verspreid over een netwerk van verschillende gebruikers, zoals websites, landen en instellingen. De vertaling van distributed ledger is ‘verspreid grootboek’, en dat is precies wat het is. Er is geen centrale beheerder of centrale gegevensopslag en de gegevens worden constant gesynchroniseerd en bijgewerkt. Een derde partij, zoals een overheid of bank, komt er niet aan te pas. Distributed ledgers vallen onder de categorie shared ledgers.
Distributed ledgers worden veelal gebruikt voor het opslaan van cryptocurrencies, in de vorm van blockchain. Blockchain is een vorm van DLT. Naast Bitcoin, maken ook Ethereum, IOTA en EOS gebruik van deze cryptografische beveiliging. Snelheid is hierbij van groot belang; er moeten immers duizenden transacties gevalideerd kunnen worden.
Distributed ledger technology is niet alleen snel, maar ook veilig. Gegevens worden met een tijdstempel gemerkt. Deze gegevens worden cryptisch beveiligd met sleutels en signaturen die bepalen wie wat kan doen binnen de ledger, ofwel het grootboek. Iedereen die toegang heeft kan een eigen identieke kopie krijgen. De technologie is moeilijk te hacken, omdat er gebruik gemaakt wordt van verschillende databases. Iemand die kwaadwillend is moet alle gedeelde kopieën aanvallen om de buit binnen te halen. Niet-geautoriseerde veranderingen maken geen schijn van kans bij DLT; de ledger spoort deze direct op.
Distributed ledger technologie wordt voor meer doeleinden dan cryptocurrency toegepast. Zo maken overheidsinstellingen graag gebruik van DLT. Om de integriteit van overheidsdocumenten en -diensten te waarborgen, maar ook om belasting te innen en persoonsgegevens te noteren.
Overheden en burgers komen dichter bij elkaar door deze transparante manier manier van werken, fraude en corruptie worden tegengegaan. Ook gezondheidsinstanties maken gebruik van de technologie om de levering van diensten te verbeteren of patiëntgegevens veilig op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan het elektronisch patiëntendossier. In 2016 werd de distributed ledger getest voor internationale betalingen.