Nee
Ja
            

Wat betekent de term permissioned?

Wat betekent de term permissioned? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "permissioned".

Wat betekent de term permissioned? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "permissioned".

Dit ga je leren over de term permissioned

Wat is permissioned?

De engelse term ‘permissioned’ is te vertalen als ‘toestemming nodig’. In de contect van een netwerk kun je zien als ‘gesloten’. Dit kan ook op een blockchain netwerk van toepassing zijn. Een permissioned netwerk is een netwerk waar niet iedereen toegang tot heeft en veranderingen in aan kan brengen. Permissioned blockchains werken met een speciale handleiding waarin wordt bepaald wie toestemming krijgt om inhoud te lezen, te schrijven en te bekijken.

Deelnemers krijgen beperkte rechten om transacties te verifiëren of deel te nemen aan het consensus mechanisme. Wanneer de identiteit en rollen van de deelnemers gedefinieerd zijn, kunnen er nieuwe blocks toegevoegd worden aan de blockchain. Permissioned blockchains zijn vaak een mix van public en private blockchains met veel opties om aanpassingen te doen.

Wat betekent de term permissioned? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Permissioned, permissionless en hybride

Het tegenovergestelde van een permissioned netwerk is een permissionless netwerk. Een permissioned blockchain is minder transparant dan een permissionless blockchain, omdat het niet ontworpen is met als doel iedereen overal inzicht in te geven. Dit beperkt zowel het potentiële bereik als de toepassing van de blockchain. Er bestaan ook hybride blockchains; deze zijn zowel permissioned als permissionless zijn.

Voordelen van een permissioned blockchain netwerk

  • Het beheer en toezicht van een blockchainnetwerk is duidelijk gedefinieerd.
  • Permissioned blockchains zijn relatief kosteneffectief.
  • De kans op een aanval door hackers is erg laag.

Voorbeeld van een permissioned netwerk

De Ripple blockchain is een voorbeeld van een permissioned blockchain netwerk. Ripple bepaalt de rol van elke deelnemer in het netwerk. Een select aantal deelnemers is ook daadwerkelijk gemachtigd om transacties te valideren en voltooien. Overheden en bedrijven prefereren permissioned boven permissionless, omdat hier beveiliging, identiteit en roldefinitie hoog in het vaandel staan.